Cream Tomato Soup

Monday 15 August 2011

by Dominika

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



This soup is the best tomato soup I have ever made! Me and Tom labelled it ‘a posh soup’, because the portions are rather small and it doesn’t look or taste like the usual, home-made tomato soup, and although there’s nothing wrong with typical home-made tomato soup, I personally like this one much much more! :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





Ta zupa jest bez dwóch zdań najlepsza zupa pomidorowa jaka zdarzyło mi się kiedykolwiek przyrządzić! Nazwaliśmy ja z Tomaszem ‘posh zupa’ ponieważ wychodzi jej raczej niewiele (dwie średnie porcje) no i ani nie wygląda, ani nie smakuje ona jak zwykła, swojska pomidorowa. I chociaż i ta swojska ma swoje niezaprzeczalne walory, ja osobiście skłaniam się do tej, której opis znajdziecie poniżej.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ingredients (for two medium portions)

  • One spoon of butter (because our dog ate the butter that I prepared for the soup – straight from the fridge! – I used olive oil spread) 
  • 2 spoons of olive oil 
  • One bay leaf 
  • One big carrot, sliced 
  • 1 onion, chopped 
  • 1 clove of garlic, chopped 
  • 1 spoon of fleur 
  • 4 big tomatoes, cut into portions (I used one can of peeled tomatoes and 2 small fresh tomatoes) 
  • A handful of fresh basil leaves 
  • 250ml of coconut milk (you can also use cow milk, but it is coconut milk that gives the soup this unusual taste and aroma) 
  • Bit of sugar, salt and pepper 
  • To serve you can use rice, thin pasta or croutons, whichever you like. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Składniki (2 średnie porcje)

  • 1 łyżka masła (z powodu małego wypadku w którym masło zostało prawie całkowicie pożarte wprost z lodówki przez naszego psa, musiałam użyć margaryny z dodatkiem oliwy, ta jednak nadawała się do gotowania) 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 liść laurowy 
  • 1 duża marchew pokrojona w plastry 
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę 
  • 1 posiekany ząbek czosnku 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • •4 duże dojrzałe pomidory, pokrojone na kawałki (ja użyłam 400g pomidorów z puszki plus 2 małe świeże pomidorki) 
  • garść listków bazylii 
  • 250 ml mleczka kokosowego (może być tez krowie, ale to właśnie kokosowe sprawia, ze zupa smakuje i pachnie tak smakowicie) 
  • szczypta cukru, sól i pieprz 
  • do podania może być biały ryz, cieniutki makaron bądź grzanki 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Preparation:

  • Melt butter and olive oil in a pot (big enough for the whole soup). Add bay leaf and fry until it releases the aroma. Add carrots and fry over low heat for 2 minutes, stirring occasionally. Add salt and pepper. Mix together, cover and stew for about 5 minutes. 
  • Add onion and garlic, stew for another 5-7 minutes. 
  • Add flour, mix together and fry for 1 minute. If it gets to dry you can add a bit more olive oil. Add tomatoes, salt and pepper. Cook uncovered for 20-30 minutes, until the soup will be thick. 
  • Take out the bay leaf, move the soup into the mixing bowl, add basil leaves and mix using hand blender. Add coconut milk, mix together and sieve the soup back into the pot. 
  • Cook the cream soup again over low heat for 3-4 minutes. Serve with rice, thin pasta or croutons (or with nothing at all!). I served it with some thin egg pasta. 
Enjoy!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Przygotowanie:


  • W garnku (odpowiednio dużym żeby pomieścił cala zupę) roztopić masło z oliwą. Dodać liść laurowy, smażyć aż uwolni się aromat. Dodać marchewkę i smażyć na małym ogniu przez 2 minuty mieszając od czasu do czasu, dodać sol i pieprz. Wymieszać, przykryć i dusić przez 5 minut. 
  • Dodać cebulę i czosnek i, dalej dusić pod przykryciem przez kolejne 5 - 7 minut. 
  • Dodać mąkę, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać pomidory, doprawić sola i pieprzem. Gotować bez przykrycia przez 30 minut, aż zupa będzie gęsta. 
  • Wyjąć liść laurowy, przełożyć do innego naczynia, dodać bazylię, zmiksować blenderem. Dodać mleko kokosowe, wymieszać i przelać przez sito z powrotem do garnka w którym gotowała się zupa. 
  • Gładką zupę ponownie zagotować na małym ogniu. Podawać z ryżem, makaronem bądź grzankami, albo bez żadnych dodatków. My podaliśmy z cienkim makaronem. 

Smacznego! :)


0 comments:

Post a Comment

Give it a go! - Cooking Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino