Risotto with Aubergines and Courgettes

Friday 5 August 2011

by Dominika



Currently we've got a courgette season – my boss has plenty of them growing in her garden and at least once a week she decides to share some of her crops with me :)
So, whether I want it or not, for the next few weeks my kitchen experiments will be focused on the meals including courgettes.

The meal described below (just like many others I cooked and probably will be cooking in the near future) was found on the amazing blog entitled Kwestia Smaku (‘The issue of taste’) by Mrs. Asia (http://www.kwestiasmaku.com/). This is my attemp :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Obecnie mamy sezon na cukinie – moja szefowa ma ich mnóstwo w swoim ogrodzie I conajmniej raz w tygodniu postanawia podzielić się ze mną swoimi zbiorami. To spowodowało, że chcąc nie chcąc, moje eksperymenty kulinarne będą się przez najbliższy czas obracać wokół cukinii właśnie.

Poniższą potrawę, jak wiele innych, znalazłam na wspaniałym blogu Pani Asi – Kwestia Smaku (http://www.kwestiasmaku.com/). Tutaj przedstawiam swoje podejście :)





Preparation time: 

App. 20 minutes 

Baking time:

55 minutes 

Ingredients: 

  • 6 medium sized tomatoes, ideally very ripe (although I used ordinary ones, as I found them in my local veg shop) 
  • 1 big aubergine 
  • 3 medium-sized courgettes 
  • One clove of garlic (I used two because I like garlic! :D ) 
  • 6 tablespoons of olive oil 
  • 250 ml (a bit more than one glass) of vegetable boullion (or plain water) 
  • 200ml of tomato passata (although I used Ragu Original, because I had a half of a jar leftover after yesterday’s dinner) 
  • One medium onion of half of a big one (I used red onion from my boss’s garden) 
  • One bag of plain white rice 
  • Two table spoons of cut parsley leaves 
  • Salt and pepper 
  • 150-200g of grated cheese (I used simple cheddar from co-op)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Czas przygotowania: 

ok. 20 minut 

Czas pieczenia:

55 minut 

Składniki: 

  • 6 średnich pomidorów, najlepiej dojrzałych (ja użyłam niekoniecznie bardzo dojrzalych, a po prostu takich, jakie były w miejscowym warzywniaku) 
  • 1 duży bakłażan 
  • 3 średnie cukinie 
  • 1 ząbek czosnku (badz dwa jesli lubicie czosnek, tak jak ja :-) ) 
  • 6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 250 ml bulionu warzywnego (może też być woda) 
  • 200 ml passaty pomidorowej (ja dodałam Ragu Orginal, bo akurat została połowa słoika po wczorajszym obiedzie) 
  • pół dużej cebuli (ja uzylam czerwonej, rowniez z ogrodka szefowej) 
  • paczuszka białego ryżu (z kartonika 4x125g) 
  • sól i pieprz 
  • 2 lyzki posiekanej natki pietruszki 
  • 150-200g tartego sera (użyłam zwykłego cheddara)



Preparation:


1.Peeled tomatoes, unpeeled aubergine and courgettes cut into pieces and put aside (aubergine separately). Preheat the oven to 200 (a bit less if it’s a fan oven, I usually heat mine to 10-15 degrees lower).
2.Fry the onion on 3 tablespoons of olive oil for about 5 minutes. Add garlic and aubergine and fry until brown for about 5 minutes.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Przygotowanie:

1.Pomidory obrane ze skórki, bakłażana I cukinie pokroić, odlożyć na bok (bakłażana oddzielnie). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ja używam 'fan oven' więc zwykle nastawiam na 10-20 stopni mniej niz podano w przepisach.
2.Cebule podsmażyć na oliwie z oliwek przez około 5 minut. Dodać czosnek w plasterkach I po chwili bakłażana, lekko go zarumienić smażąc przez niecale 5 minut na niewielkim ogniu.








3.Add rice and pour boullion after one minute. Boil the mixture and add passata, salt and pepper, plus 3 tablespoons of olive oil. Cook for about a minute and put aside.
4.Mix with parsnip and put the mixture into oven-save bowl (remember to spread some olive oil inside the bowl so the rice and veges won’t stick to it).


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


3.Dodać ryż I po minucie wlać bulion. Zagotować, dodać passatę/sos pomidorowy, doprawić solą I pieprzem, dolać około 3 lyżki oliwy z oliwek. Gotować przez około minutę I dodać pomidory I cukinię. Gotować przez minutę I odstawić z ognia. 
4.Wymieszać z pietruszką I umieścić w żaroodpornym naczyniu uprzednio posmarowanym oliwą.





5.Cover the bowl and put into preheated oven for about 35 minutes
6.After that sprinkle the cheese onto the top of the risotto, cover and put into the oven for another 20 minutes.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


5.Przykryte naczynie wstawic do piekarnika na około 35 minut. 
6.Po tym czasie posypać wierzch tartym serem, przykryć z powrotem i piec przez kolejne 20 minut.





Our risotto turned out really well, and – what’s really important – really cheap because we used the seasonal vegetables. The risotto is very filling (cheese and rice I guess!) and lasted until the next day. It tasted just as good after re-heating :)


Enjoy!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Wszystko wyszło wyśmienicie, i - co najwazniejsze - niedrogo, a to dlatego że użyliśmy warzyw sezonowych. Potrawa jest bardzo sycąca I starczyła nam do następnego dnia. Po odgrzaniu była wciąż tak samo dobra :-)

Smacznego!


0 comments:

Post a Comment

Give it a go! - Cooking Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino