Pizza

Monday, 15 August 2011

by Dominika


  1. Spicy version for meat eaters: ham, mozzarella, tomatoes, mushrooms, chilli peppers and sweet corn. 
  2. Green version for vegetarians: mozzarella, tomatoes, spinach, mushrooms and garlic. 

Maybe you’ve already noticed that our recipes are often vegetarian: that’s because I am pesco-vegetarian myself, which means that of all meats I only eat fish (not really often though). Tom is very understanding and he usually agrees to eat vegetarian versions of our meals so we can both eat the same (saving some time and money). However, this time we could go crazy and decided to make two pizzas, with one of them being very much the meat-eater option :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  1. Wersja pikantna dla 'mięsożerców': z szynka, mozzarella, pomidorami, pieczarkami, papryczkami chili i kukurydza. 
  2. Wersja zielona dla wegetarian: z mozzarella, pomidorami, szpinakiem, pieczarkami i czosnkiem. 

Jak może dało się już zauważyć, większość naszych przepisów jest wegetariańska, a to dlatego ze jestem tak zwanym pesco-wegetarianinem, czyli z mies jem tylko ryby, i to tez raczej nieczęsto. Tomek jest na tyle wyrozumiały, ze bardzo często posila się wegetariańskimi wersjami potraw, po to żebyśmy mogli oboje zjeść to samo (i tym samym oszczędzić czas i pieniądze :P ).

Jednakże w tym przypadku mogliśmy nieco ‘zaszaleć’ i zdecydowaliśmy się zrobić dwie pizze, z których jedna z nich była zdecydowanie opcja dla mięsożernych :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Dough for two large pizzas:
  • 4 glasses of flour 
  • 10g of dry yeast (1,5 pack) 
  • Small teaspoon of salt 
  • Small teaspoon of sugar 
  • 300g (one glass and a bit) of water in room temperature 
  • Some oil to spread onto the baking trays (I used olive oil spread that I usually use for sandwiches) 
Toppings:
  • 5-6 tomatoes 
  • 200g of mushrooms (100g per pizza) 
  • 5-6 slices of ham 
  • 5-6 portions of frozen chopped spinach 
  • 2 cloves of garlic 
  • ¼ can of sweet corn 
  • Salt and pepper 
  • 300g of medium grated mozzarella cheese 
  • Half glass of fresh chopped basil leaves 

Tomato sauce:
  • One can of peeled tomatoes 
  • Salt 
  • One spoon of olive oil 

You will also need two large baking tins. I used one rectangle-shaped: 23cm x 35 cm and another one was just the universal baking and frying round dish (32cm diameter) that I bough somewhere about two years ago for 5 quid – it is very useful for everyday cooking!

Original recipe recommends two larger tins, but the ones I used were just fine. If you want your pizza to be thinner you should probably use larger tins or trays.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto, składniki na dwie duże pizze:
  • 4 płaskie szklanki maki 
  • 10 gram drożdży instant (ok 1,5 paczuszki) 
  • Plaska łyżeczka soli 
  • Plaska łyżeczka cukru 
  • 300g (czyli szklanka i ciut) wody w temperaturze pokojowej 
  • Tłuszcz do wysmarowania blachy (ja użyłam margaryny z oliwa z oliwek, która zwykle stosuje do kanapek) 

Dodatki:
  • 5-6 pomidorów 
  • Ok 200g pieczarek (po 100g na pizze) 
  • 5-6 plasterków szynki 
  • 5-6 kulek mrożonego, posiekanego szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • ¼ puszki kukurydzy 
  • Sol i pieprz 
  • Ok 300g startej mozzarelli (suchej, nie tej twarogowej w kulce), może być tez zwykły ser 
  • Ok pól szklanki świeżej posiekanej bazylii 

Sos pomidorowy:
  • Puszka pomidorów, najlepiej bez skorek 
  • Szczypta soli 
  • Łyżka oliwy z oliwek 

Potrzebne tez będą dwie duże blachy do pieczenia. Ja użyłam jednej prostokątnej o wymiarach 23cmx35cm (typowej do ciasta) i uniwersalnego żaroodpornego okrągłego naczynia o średnicy 32 cm (używam go tez do smażenia większych ilości jedzenia, zapiekania itd – bardzo przydatne jak na produkt z promocji za £5 kupiony w jakimś sklepiku ze dwa lata temu :) ).

Oryginalny przepis poleca większe blachy, ale te jakich użyłam okazały się akurat. Ale myślę, ze jeśli ktoś chciałby zrobić pizze na cieńszym cieście, powinien prawdopodobnie użyć czegoś o większej powierzchni.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Preparation:
  • Sift the flour into a bowl and mix with yeasts, salt and sugar. Add water and mix for about 30 seconds. Form the dough into a ball. Cover the bowl with a cloth and put aside somewhere warm to rise, leave for about 2 hours. 
  • Once the dough has risen, sprinkle some fleur onto the table and take the dough out and onto the table. Cut the ball in half, separate two pieces and cover with a cloth for another 30 minutes. 
  • Fry the mushrooms and ham (for meaty option) with a bit of salt. Warm the spinach in a pan with salt and garlic, until it’s defrosted and warmed up a bit. 
  • Prepare tomato sauce: blend canned tomatoes with olive oil and salt using hand blender. 
  • Spread some oil onto the baking trays, heat the oven to 250 degrees (20-30 degrees less if it’s a fan oven). Place the dough into the trays and spread with your fingers onto the surface. 
  • Spread the tomato sauce onto both pizzas, cover with portioned tomatoes and sprinkle a half of mozzarella cheese portion on the top. 
  • Vegetarian option: add fried mushrooms, warmed spinach and sliced onions, sprinkle with chopped fresh basil leaves. 
  • Pizza with ham: add fried mushrooms and ham, sweet corn , sliced onions and chilli peppers (depending on your own preferences you can add as many as you like , Tom added quite a lot ), sprinkle with chopped fresh basil leaves. 
  • Put both tins into the oven and bake for about 20 minutes. Sprinkle another half of mozzarella cheese onto the pizzas and bake for another 10-15 minutes until the edges turn brown and the cheese melts. 
  • If you have some tomato sauce leftovers you can add some basil and pepper, heat it up in a saucepan and use a sauce over the pizza. 

Enjoy!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Przygotowanie:
  • Przesiana do miski make wymieszać z drożdżami, sola i cukrem. Wlac wodę i mieszać przez ok 30sek aż składniki się połącza. Miskę przykryć dobrze ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce na ok 2 godziny aż urośnie. 
  • Kiedy ciasto urośnie, wyłożyć je na stół i uformować kule, przekroić ja na dwie części. Odsunąć jedna cześć od drugiej, przykryć ściereczka i pozostawić na kolejne 30 minut. 
  • Podsmażyć pieczarki (przez ok 4 min) z odrobina soli i szynka (w wersji nie-wege). W rondelku na małym ogniu pogrzać mrożony szpinak z odrobina soli i posiekanym czosnkiem, tak żeby się rozmroził i nieco podgrzał. 
  • Przygotować sos pomidorowy: pomidory z puszki zmiksować blenderem z oliwa i sola. 
  • Wysmarować blachy tłuszczem, nagrzać piekarnik do 250 stopni (lub 20-30 st mniej jeśli jest to piekarnik z termoobiegiem). Wyłożyć ciasto do blaszek i palcami rozciągnąć po całej powierzchni. 
  • Na powierzchni rozsmarować sos z pomidorów i na obu pizzach ułożyć pomidorki pokrojone na cząstki i pierwsza warstwę sera. 
  • Pizza wege: ułożyć na cieście pieczarki pokrojone w plasterki oraz uprzednio rozmrożony i pogrzany w rondelku szpinak. Na to ułożyć cebulkę pokrojona w paski. Posypać posiekana świeża bazylia. 
  • Pizza z szynka: ułożyć na cieście uprzednio podsmażona szynkę z pieczarkami pokrojonymi w plasterki, posypać kukurydza i cebulka pokrojona w paski, dodać papryczki chili (wedle uznania, Tomasz dodał ich całkiem dużo :P ). Posypać posiekana świeża bazylia. 
  • Blaszki wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut. Wyjąc i posypać druga warstwa sera. Wstawić z powrotem i piec przez kolejne 10-15 minut aż boki ciasta będą zarumienione a ser roztopiony. 
  • Jeśli zostanie wam trochę sosu pomidorowego można podgrzać go nieco w rondelku, doprawić bazylia i pieprzem i używać jako sosu do gotowej pizzy. 
Obie pizze wyszły bardzo smaczne, chociaż wydawało się czasami ze dodatków było na nich trochę za dużo ;) Pizze wyszly tak wielkie, ze starczyły nam na obiad na następny dzień!

Smacznego!

0 comments:

Post a Comment

Give it a go! - Cooking Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino